Mirage Las Vegas Menutup Habitat Selepas Kematian Dolphin Ke-3 Tahun Ini
toto

Mirage Las Vegas Menutup Habitat Selepas Kematian Dolphin Ke-3 Tahun Ini

Berikutan kematian ikan lumba-lumba ketiga tahun ini — yang kedua pada bulan September sahaja — hotel dan kasino Mirage telah menutup Taman Rahsia Siegfried & Roy dan Habitat Dolphin sehingga diberitahu kelak. Tiada tarikh pembukaan semula telah ditetapkan.

Ikan lumba-lumba fatamorgana
K2 adalah salah satu daripada tiga ikan lumba-lumba hidung botol yang mati tahun ini di Mirage di bawah umur 20 tahun. Di alam liar, hidung botol hidup SGP Prize Hari ini antara 40 dan 50 tahun. (Imej: independent.co.uk)
Menurut The Mirage, ikan lumba-lumba itu – hidung botol berusia 11 tahun bernama K2 – mati akibat disyaki penyakit pernafasan pada Sabtu lalu. Punca kematian yang disyaki sama diberikan awal bulan ini untuk hidung botol berusia 19 tahun bernama Maverick. Walau bagaimanapun, keputusan nekropsi akhir belum diterima untuk mana-mana haiwan. Pada bulan April, kesesakan berusia 13 tahun bernama Bella meninggal dunia akibat gastroenteritis.

K2 sangat lantang, bertenaga, menyukai mainannya dan sangat menggembirakan berada di sekelilingnya,” tulis presiden sementara Mirage Franz Kallao dalam memo kepada kakitangannya. “Dia sentiasa membuat kami tersenyum.” Kallao menambah bahawa penutupan itu akan membantu “memfokuskan usaha kami untuk memastikan bahawa kami mempunyai persekitaran yang paling selamat dan penjagaan terbaik yang mungkin untuk ikan lumba-lumba kami dan untuk memberi pasukan kami masa yang mereka perlukan untuk memproses dan bersedih.”

Semasa penutupan, wakil Mirage memberitahu Washington Post, Yayasan Mamalia Marin Nasional yang berpangkalan di San Diego akan meneliti penjagaan veterinar, kualiti air dan sistem penapisan tempat itu. Pada 27 April, tarikan itu melepasi pemeriksaan rutin oleh Perkhidmatan Pemeriksaan Kesihatan Haiwan dan Tumbuhan Jabatan Pertanian, menurut laporan Post .

Tarikan haiwan liar – yang juga menempatkan beberapa kucing besar – kali terakhir ditutup pada Mac 2020 kerana penutupan pandemik.

Tidak Banyak Habitat
Ikan lumba-lumba hidung botol biasanya hidup 40 hingga 60 tahun di alam liar, menurut Perkhidmatan Perikanan Marin Kebangsaan. Walau bagaimanapun, purata masa hidup dalam kurungan bagi semua ikan lumba-lumba hidung botol yang hidup lebih daripada satu tahun ialah 12 tahun, 9 bulan dan 8 hari.

Menurut The Mirage, 14 ikan lumba-lumba telah mati akibat pelbagai sebab dan pada julat umur sejak tarikan itu dibuka pada 1990. Tiga berumur sekurang-kurangnya 25 tahun, dan tiga adalah anak muda. Aktivis, bagaimanapun, mengira 16 kematian.

Menurut laman web Mirage, tarikan itu dibuka dengan “fokus pada penyelidikan Data Sydney saintifik, pendidikan dan jangkauan pemuliharaan.” Tidak menurut Naomi Rose, seorang saintis mamalia marin dengan kumpulan aktivis haiwan bukan untung 501 (c)(3), Institut Kebajikan Haiwan.

“Tiada penerbitan yang saya ketahui menggunakan ikan lumba-lumba di The Mirage yang berharga untuk pemuliharaan matlamat hidupan liar,” katanya kepada The Nevada Current pada April, sambil menambah bahawa satu-satunya penyelidikan Mirage adalah dalam penternakan kurungan. “Dengan kata lain, bagaimana kita boleh memastikan haiwan ini hidup lebih lama dan membiak dengan lebih baik?”

Soalan Sukar untuk Hard Rock
Hard Rock International, syarikat yang berpangkalan di Florida yang membeli The Mirage daripada MGM Resorts International dengan harga $1.075 bilion tahun lepas, merancang untuk menjenamakan semula resort itu, termasuk merobohkan keseluruhan bahagian hadapan hartanah itu. Nasib Taman Rahsia dan Habitat Ikan Lumba-lumba belum diumumkan, walaupun kedua-duanya tidak dijangka bertahan dalam penjenamaan semula itu.

Hakikat bahawa Hard Rock nampaknya tidak terlalu memikirkannya, atau sekurang-kurangnya tidak sampai ke tahap di mana mereka sanggup mengatakan sesuatu kepada media, adalah tidak menjanjikan,” kata Rose kepada Current . Merujuk kepada dokumentari popular tentang ikan paus Toto Hongkong pembunuh yang ditawan oleh SeaWorld San Diego, dia menjelaskan: “Ini adalah dunia pasca Blackfish yang kita diami, dan jika mereka tidak menyedari bahawa zeitgeist telah beralih, itu tidak begitu bijak. , dari segi perniagaan.”

Rose berkata, dia berpendapat Hard Rock perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ikan lumba-lumba ke kawasan perlindungan laut dan bukannya zoo lain. “Sekiranya mereka tidak memikirkan perkara ini dengan lebih teliti, mereka akan kelihatan teruk sedangkan mereka sebenarnya hampir tiada kaitan dengan isu ini,” katanya.